Jorden gik ikke under i år 2000, den vaklede blot videre i sin egen skæve gangart. Og siden har den lagt jord til ikke så lidt: To gange er Boy-George Bush blevet præsident; euroen er blevet indført i (resten af) Europa. Vi har hørt ord som ‘metroseksualitet’ og ‘samtalekøkken’ og set singleliv á la “Sex in the City” tage over efter neurotiske Ally McBeal. Vi har jublet over kronprinsens bryllupstårer og tudet over grækernes EM-jubel. Vi har set Björk hængt og hyldet af Lars Von Trier i Cannes og fulgt Ringenes Herre og Janet Jacksons bryst i fri dressur. Og endelig har vi på direkte tv set to fly smadre det store æbles kernehus.
For mange står terrorangrebet 11. september som det egentlige startskud til det nye årtusinde. Y2K-buggen kom aldrig, men den vestlige verden fik sin katastrofe, og det fik konsekvenser i form af bomber i Afghanistan, Madrid, Bali og Irak; som tragedie og skandale i Beslan og Abu Ghreib; som nationale sikkerhedspolitiske diskussioner, politiske højredrejninger og fornyet fokus på indvandrer- og religionsdebat i det meste af den vestlige verden.
Og i Danmark? Hvad har det nye årtusinde budt på herhjemme? I Danmark fik vi et valg og en ny regering. Vi var værter for topmødet, hvor EU blev udvidet. Dagen åbnede og lukkede, og i stedet fik vi gratisaviser og TV2 Charlie. København fik en metro, et operahus og en bro til Sverige. På Amager blev der investeret stort i Ørestaden og Amager Strandpark, som snart vil tage over, hvor Helgoland blev revet ned. I Farum var det bykongen selv, der blev revet ned, mens man i Århus byggede sit museum om og op – og kaldte det ARoS. Og så sendte statsministeren en ubåd i ørkenkrig.
Hvordan knytter man alle disse tråde til en rød tråd? Hvordan skriver man historie, når man står midt i begivenhederne? Vi har valgt den feje løsning og bedt en række aktører fra dansk kunst- og kulturliv agere revisorer over det nye millenniums vigtigste tendenser. Resultatet kan læses i dette nummer af Kulturo. Bidragene præsenterer mange forskellige vinkler på periodens begivenheder, overraskelser og trends og lader sig kun vanskeligt forene til én sammenhængende historie. På spørgsmålet om, hvordan bundlinjen ser ud efter de første fem år af millenniet, giver de følgende sider altså svar, ikke svaret!
Med dette nummer fejrer Kulturo samtidigt sit 10-års jubilæum. Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke de mange, der gennem årene har bidraget. Tak til skribenter, kunstnere, redaktører, layoutere og økonomiske støtter.
God læselyst!